Magnetkamera fot

Magnetröntgen av fot och fotleder

Dela detta inlägg

En revolutionerande metod för undersökning av skador

Magnetkamera fot, även känd som MR fot scanning, är en revolutionerande metod för undersökning av skador på fötterna. Till skillnad från andra metoder för undersökning av foten, ger magnetkamera fot en direkt inblick och möjliggör en noggrann diagnostisering av skadan och eventuell svår smärta. Magnetkamera fot har blivit en vanlig undersökning inom vården, särskilt vid undersökning av barn och idrottsskador där den i många fall är det vanligaste sättet med vissa undantag.I denna artikel ska vi undersöka hur denna metod fungerar, dess fördelar och några vanliga frågor om den.

Hur fungerar magnetkamera fot?

Magnetkamera fot är en typ av magnetisk resonanstomografi som används för att ta detaljerade bilder av foten. Under undersökningen placeras patienten inuti en stor magnet som sedan tar bilder från flera olika vinklar. Proceduren tar vanligtvis längre tid än en vanlig röntgenundersökning men ger betydligt mer information. Patienten kan också lyssna på musik eller titta på TV hela tiden under själva undersökningen.

Fördelar med Mr fot scanning 

Ett av de största fördelarna med magnetkamera fot är att det ger en direkt inblick i skadan och kan i många fall i god tid avslöja andra problem som kan ha gått obemärkt. Det är också en icke-invasiv metod att undersöka foten, vilket innebär att det inte behövs någon kirurgisk ingrepp och man kan lämna sjukhuset ganska omgående. Men även för inneliggande patienter används magnetkamera allt mer. Det är därför ett populärt sätt att undersöka skador på barn eller de som lider av klaustrofobi oavsett typ av skada på foten. MR-fot scanning ger också mycket detaljerade bilder och kan identifiera skador som inte syns tydligt på vanliga metoder som röntgenbilder eller andra metoder.

Undersökning av barn

MR-fot-scanning är särskilt användbart vid undersökning av barn, särskilt de som inte kan uttrycka sig om sin smärta på sätt som vuxna, tex barn från två års ålder. Det ger också en klarare bild av eventuella problem och skador som kan påverka barnets tillväxt och utveckling. Dessutom behöver ungdomar och barn vanligtvis inte sövas under undersökningen, vilket gör det till ett säkert alternativ för yngre patienter och man kan sedan sätta in rätt behandling på olika sätt.

 

Vanliga frågor

En av de vanligaste frågorna om magnetkamera fot är vilken typ av skada som kan diagnostiseras med denna metod. MR-fot scanning kan diagnostisera ett stort antal av fot- och underbens skador, inklusive muskel-, sen- och ledskador. Det kan också användas för att diagnostisera sjukdomar som artrit och cancer.

En annan fråga som ofta ställs är om det finns några risker med magnetkameraundersökning. Till fördelarna hör att det är en säker och icke-invasiv undersökningsmetod och inga skadliga biverkningar har rapporterats. Det rekommenderas dock inte för personer med metalliska implantat eller pacemaker. Andra frågor folk brukar ställa är de patienter som är rädda och lite oroliga, dessa erbjuds ofta lugnande läkemedel. En annan vanlig fråga är om man skall använda så kallat kontrastmedel. Det avgör oftast läkaren tillsammans med patienten inför undersökningen.

Magnetlabbet lämnar oftast resultat av undersökning inom sju till 10 arbetsdagar och då får patienten med sig en USB sticka med alla bilder som tagits om man begärt det innan man har sin tid

Slutsatser

Magnetkamera fot är en revolutionerande metod för undersökning av fot- och underbensskador. Till skillnad från andra metoder ger det en tydlig inblick och kan identifiera problem som kan ha gått obemärkt. Det är också en säker och icke-invasiv undersökningsmetod som är idealisk för små barn och personer som lider av klaustrofobi. Magnetkamera fot är en av de mest tillförlitliga metoderna för att diagnostisera fotproblem och hjälper läkare att skräddarsy den bästa behandlingen för varje patient.

Upptäck mer

Ta reda på hur din
insida mår

Osäker och vill veta mer? Fyll i din E-mail så kontaktar vi dig.


    500 kr rabatt

    — Gå med i vårt nyhetsbrev och få 500 kr rabatt på vår populäraste undersökning MR-helkropp —

    Malcare WordPress Security