Sök
Stäng denna sökruta.

Har du svullna lymfkörtlar? Så här kan du hantera dem

Svullna lymfkörtlar kan vara ett tecken på att något är fel i kroppen. Läs vår blogg för att få information om symtom, orsaker och behandlingsalternativ.

Dela detta inlägg

Svullna lymfkörtlar kan vara en indikation på att något är fel i kroppen och det är viktigt att ta dem på allvar. I denna blogg kommer vi att diskutera svullna lymfkörtlar och hur du kan hantera dem. Vi kommer att titta på symtom, orsaker och olika behandlingsalternativ för svullna lymfkörtlar.

Vad är svullna lymfkörtlar?

Svullna lymfkörtlar uppstår när lymfsystemet reagerar på en infektion, sjukdom eller annan störning. Lymfkörtlarna sväller då upp på grund av ökad produktion av vita blodkroppar och lymfvätska.

Symtom på svullna lymfkörtlar

 • Svullnad och ömhet i lymfkörtlar
 • Feber
 • Trötthet
 • Svettningar
 • Viktminskning
 • Smärta vid beröring

Orsaker till svullna lymfkörtlar

 • Infektioner – exempelvis förkylning, influensa eller halsfluss
 • Autoimmuna sjukdomar – såsom lupus eller reumatoid artrit
 • Cancer – lymfom eller leukemi
 • Andra sjukdomar eller tillstånd – till exempel HIV/AIDS eller sköldkörtelproblem

Behandlingsalternativ för svullna lymfkörtlar

 • Behandla den underliggande orsaken – om svullna lymfkörtlar beror på en infektion, sjukdom eller annat tillstånd, behandla detta för att lindra symtomen.
 • Vila och avkoppling – ge kroppen tid att återhämta sig och stärka immunförsvaret genom att vila och ta det lugnt.
 • Smärtlindring – vid smärta kan smärtstillande medel som ibuprofen eller paracetamol användas under kortare perioder.
 • Antibiotika – om svullna lymfkörtlar orsakas av en bakteriell infektion kan antibiotika förskrivas.
 • Kompresser – applicera varma eller kalla kompresser på de svullna lymfkörtlarna för att lindra svullnad och obehag.

Att förstå vad svullna lymfkörtlar är och varför de uppstår är avgörande för att kunna hantera dem på rätt sätt. Genom att vara medveten om symtomen och orsakerna kan du fatta informerade beslut om din hälsa.

I vår artikel kommer vi att ta hjälp av expertråd från olika källor, inklusive doktor. se och varden. se. Dessa webbplatser ger insiktsfull information om symtom, diagnos och behandling av svullna lymfkörtlar.

För att kunna hantera svullna lymfkörtlar på bästa sätt är det viktigt att vara väl informerad. Så fortsätt läsa för att ta reda på mer om detta ämne och hur du kan ta hand om dina lymfkörtlar.

Om du misstänker att du har svullna lymfkörtlar prata då alltid med din läkare i första hand.

Om du behöver en MRI-undersökning, kan du kontakta Magnetlabbet på magnetlabbet.se/kontakt. De erbjuder olika typer av MRI-undersökningar, inklusive MR-Buk/MRCP (bukområdet) och MR-Helkropp. Ta reda på mer om deras tjänster och boka en tid för en undersökning.

Lymfkörtlar: Funktion och orsaker till svullnad

Lymfkörtlar, även kända som lymfknutor, är små bönformade strukturer som finns i hela kroppen. De är en viktig del av kroppens immunsystem och hjälper till att bekämpa infektioner och sjukdomar. När kroppen blir infekterad eller sjuk, kan lymfkörtlarna bli inflammerade och svullna. Detta beror på att immunsystemet arbetar hårt för att bekämpa infektionen eller sjukdomen.

Svullna lymfkörtlar – en indikation på aktivt immunsystem

Svullna lymfkörtlar kan vara ett tecken på att immunsystemet är aktivt och arbetar för att bekämpa en infektion eller sjukdom. När en infektion inträffar, skickar kroppens immunförsvar vita blodkroppar till den infekterade platsen för att bekämpa och eliminera smittämnet. Lymfkörtlarna fungerar som filtreringsstationer för att fånga upp och rena smittämnen och andra skadliga ämnen från kroppen. När lymfkörtlarna blir inflammerade och svullna, betyder det att de är fulla av vita blodkroppar och andra immunceller som arbetar för att bekämpa infektionen.

Orsaker till svullna lymfkörtlar

 • Infektioner: Förkylning, influensa, halsont eller tandinfektioner är vanliga orsaker till svullna lymfkörtlar. När kroppen bekämpar infektionen kan lymfkörtlarna bli inflammerade och svullna.
 • Allergier: Vissa allergier kan också orsaka svullnad i lymfkörtlarna.
 • Autoimmun sjukdom: Tillstånd som reumatoid artrit och lupus kan leda till svullna lymfkörtlar.
 • Cancer: I vissa fall kan svullna lymfkörtlar vara ett tidigt tecken på cancer.
 • Medicin och vaccin: Vissa mediciner och vaccin kan orsaka svullna lymfkörtlar som en biverkning.

Viktigt att söka medicinsk hjälp

Svullna lymfkörtlar är inte alltid ett tecken på en allvarlig sjukdom. Ibland kan de svullna till följd av en vanlig infektion som en förkylning eller halsont. I dessa fall kommer de oftast att minska i storlek när infektionen läker. Men i vissa fall kan svullna lymfkörtlar vara ett tecken på en mer allvarlig sjukdom, som exempelvis en autoimmun sjukdom eller cancer. Om du upplever svullna lymfkörtlar som inte försvinner efter ett par veckor eller om de blir större eller ömma, är det viktigt att söka medicinsk hjälp för att få en korrekt diagnos och eventuell behandling.

Behandling och diagnos

Om du upplever svullna lymfkörtlar är det bäst att kontakta en läkare för att få en korrekt diagnos och behandling. Läkaren kan utföra en fysisk undersökning, ta blodprov eller göra andra tester för att fastställa orsaken till svullnaden. Det är viktigt att komma ihåg att svullna lymfkörtlar är ett symtom och inte en sjukdom i sig. Det betyder att det är viktigt att hitta och behandla den underliggande orsaken till svullnaden för att få lindring och förhindra eventuella komplikationer.

Sammanfattning

För att sammanfatta, är svullna lymfkörtlar vanligtvis ett tecken på att immunsystemet är aktivt och arbetar för att bekämpa en infektion eller sjukdom. Det är viktigt att söka medicinsk hjälp om du upplever svullna lymfkörtlar som inte försvinner eller om de blir större eller ömma. En läkare kan hjälpa till att fastställa den underliggande orsaken till svullnaden och rekommendera lämplig behandling.

Vanliga symtom på svullna lymfkörtlar

Det finns flera olika symtom som kan indikera att du har svullna lymfkörtlar. Vanliga symtom inkluderar:


 • Svullnad, ömhet och smärta

  i området runt lymfkörtlarna.
 • Feber, trötthet och en allmän känsla av att vara sjuk.

Det är viktigt att notera att svullna lymfkörtlar kan vara ett symtom på olika sjukdomar eller infektioner, så det är viktigt att söka medicinsk rådgivning för en korrekt diagnos.

Orsaker till svullna lymfkörtlar

När lymfkörtlarna svullnar kan det vara ett tecken på att kroppens immunsystem arbetar hårt för att bekämpa en infektion eller sjukdom. Lymfkörtlarna fungerar som filter och hjälper till att rensa ut skadliga ämnen i kroppen. När de blir inflammerade och svullna kan det vara ett tecken på att det finns en infektion eller inflammation i närheten.

Det är också viktigt att komma ihåg att svullna lymfkörtlar kan vara ett tidigt tecken på något mer allvarligt, som cancer. Om du upplever ihållande svullna lymfkörtlar eller om de blir större, bör du definitivt söka medicinsk hjälp för att utesluta eventuella allvarliga tillstånd.

Diagnos och behandling av svullna lymfkörtlar

För att få en korrekt diagnos av svullna lymfkörtlar kommer en läkare förmodligen att utföra en fysisk undersökning och ta en medicinsk historia för att avgöra om det finns några underliggande orsaker. Beroende på symtomen kan ytterligare tester eller provtagning också behövas för att fastställa den exakta orsaken till svullnaden.

Det är viktigt att notera att själva svullnaden i lymfkörtlarna inte är en sjukdom i sig, utan snarare ett tecken på att något annat kan vara fel i kroppen. Därför är det viktigt att få en korrekt diagnos och behandling för att hantera den underliggande orsaken till svullnaden.

Söka medicinsk hjälp för svullna lymfkörtlar

Om du upplever svullna lymfkörtlar är det alltid bäst att konsultera en läkare för att få rätt diagnos och behandling. Självdiagnos baserad på internetinformation kan vara missvisande och leda till felaktig behandling. En läkare kan hjälpa till att identifiera den underliggande orsaken till svullnaden och rekommendera lämplig behandling.

Sammanfattning

Svullna lymfkörtlar är ett vanligt symtom på olika sjukdomar och infektioner. Symtomen inkluderar svullnad, ömhet och smärta i området runt lymfkörtlarna, samt feber, trötthet och en allmän sjukdomskänsla. Det är viktigt att söka medicinsk rådgivning för en korrekt diagnos och behandling.

Orsaker till svullna lymfkörtlar

Det finns flera olika orsaker till svullna lymfkörtlar. De vanligaste orsakerna är infektioner, autoimmuna sjukdomar och vissa former av cancer. Det är viktigt att fastställa den underliggande orsaken till svullna lymfkörtlar för att kunna ge rätt behandling.

Infektioner

Infektioner, såsom förkylningar, influensa och halsinfektioner, är vanliga orsaker till svullna lymfkörtlar. Lymfkörtlarna spelar en viktig roll i kroppens immunförsvar och svullnar när de arbetar hårt för att bekämpa infektionen.

Autoimmuna sjukdomar

Autoimmuna sjukdomar, som reumatoid artrit, kan orsaka svullna lymfkörtlar. I dessa sjukdomar attackerar kroppens immunsystem felaktigt friska celler och vävnader, vilket leder till inflammation och svullnad av lymfkörtlarna.

Cancer

Vissa former av cancer kan sprida sig till lymfkörtlarna och orsaka inflammation och svullnad. En snabb och korrekt diagnos är viktig för att påbörja behandling så snart som möjligt.

Diagnos och behandling

För att fastställa orsaken till svullna lymfkörtlar kan läkaren genomföra olika undersökningar och tester. Det kan inkludera att känna på lymfkörtlarna, ta blodprov och utföra bildundersökningar som ultraljud eller magnetisk resonanstomografi (MRI). Beroende på den exakta orsaken kan olika behandlingar rekommenderas, antingen för att lindra symtomen eller ta bort de svullna lymfkörtlarna kirurgiskt.

Uppföljning och vård

Efter behandlingen är det viktigt att följa läkarens rekommendationer och komma tillbaka för regelbundna uppföljningar. Detta är för att övervaka eventuella förändringar i lymfkörtlarna eller symtomen. En korrekt diagnos är avgörande för att kunna ge rätt vård och behandling för svullna lymfkörtlar, oavsett om orsaken är en infektion, en autoimmun sjukdom eller cancer.

Behandlingsalternativ för svullna lymfkörtlar

Behandlingen för svullna lymfkörtlar beror på den underliggande orsaken. Här är några behandlingsalternativ:

 1. Antibiotika eller antivirala läkemedel: Om svullnaden beror på en infektion kan behandlingen innefatta antibiotika eller antivirala läkemedel. Dessa mediciner hjälper till att bekämpa infektionen och minska svullnaden i lymfkörtlarna.
 2. Antiinflammatoriska läkemedel eller immunmodulerande läkemedel: Vid autoimmuna sjukdomar kan behandlingen innefatta antiinflammatoriska läkemedel eller immunmodulerande läkemedel. Dessa mediciner hjälper till att minska inflammationen i kroppen och svullnaden i lymfkörtlarna.
 3. Kirurgi: I vissa fall kan det vara nödvändigt att ta bort en lymfkörtel genom kirurgi för att få en korrekt diagnos och behandling. Kirurgin kan även vara en del av behandlingen för att ta bort cancerceller som spridit sig till lymfkörtlarna.

Det är viktigt att diskutera behandlingsalternativ med en läkare för att få rätt vård. Varje situation är unik och kräver en individuell plan för behandling. Läkaren kommer att ta hänsyn till den underliggande orsaken till svullnaden, patientens allmänna hälsa och eventuella andra faktorer för att bestämma den bästa behandlingsmetoden.

Det är också viktigt att följa läkarens rekommendationer och fortsätta behandlingen även om svullnaden minskar eller försvinner. Detta för att säkerställa att den underliggande orsaken behandlas ordentligt och för att förebygga återfall eller komplikationer.

I sammanfattning beror behandlingen för svullna lymfkörtlar på den underliggande orsaken. Antibiotika, antivirala läkemedel, antiinflammatoriska läkemedel och kirurgi kan vara behandlingsalternativ beroende på situationen. Det är viktigt att diskutera med en läkare för att få rätt vård och följa deras rekommendationer för att säkerställa en framgångsrik behandling.

Svullna lymfkörtlar – Symptom, orsaker och behandling

Svullna lymfkörtlar kan vara ett tecken på att något är fel i kroppen, och det är viktigt att ta dem på allvar. Genom att förstå symptomen och orsakerna kan du bättre hantera och behandla svullna lymfkörtlar. Kom ihåg att söka medicinsk rådgivning för en korrekt diagnos och behandlingsplan. Tillsammans kan vi ta hand om våra kroppar och vår hälsa.

Vad är lymfkörtlar?

Lymfkörtlar är små, böna-formade körtlar som finns över hela kroppen, särskilt i närheten av stora blodkärl. De spelar en viktig roll i immunsystemet genom att filtrera ut skadliga ämnen och bekämpa infektioner. När lymfkörtlarna blir inflammerade eller infekterade kan de svullna upp.

Symptom på svullna lymfkörtlar

 • Svullnad och ömhet i lymfkörteln
 • Rödhet och värme i lymfkörteln
 • Ökad känslighet eller smärta vid beröring
 • Feber och allmän sjukdomskänsla
 • Nedsatt aptit och viktminskning
 • I vissa fall kan svullna lymfkörtlar vara smärtfria

Orsaker till svullna lymfkörtlar

Svullna lymfkörtlar kan vara ett resultat av olika faktorer, inklusive:

 • Infektioner som förkylning, influensa, streptokocker och hiv
 • Autoimmuna sjukdomar som reumatoid artrit och lupus
 • Kreft, särskilt lymfom och leukemi
 • Allergiska reaktioner på mat eller medicin
 • Tandinfektioner eller tandköttsproblem

Behandling av svullna lymfkörtlar

Behandlingen av svullna lymfkörtlar beror på den underliggande orsaken. Här är några vanliga behandlingsmetoder:

 • Antibiotika eller antivirala läkemedel för att bekämpa infektioner
 • Symptomlindring med hjälp av smärtstillande medel och febernedsättande medel
 • Antiinflammatoriska läkemedel för att minska svullnad och smärta
 • Om svullnaden beror på en allvarlig sjukdom kan ytterligare behandlingar som strålning eller kemoterapi vara nödvändiga

Kontakta Magnetlabbet för MRI-undersökningar

På Magnetlabbet erbjuder vi effektiva och snabba magnetresonanstomografier (MRI) för privatpersoner och företag. MRI-undersökningar kan ge insikt i din hälsostatus, förebygga och upptäcka sjukdomar, bedöma behandlingens effektivitet och övervaka läkningsprocessen. Vi erbjuder olika typer av MRI-undersökningar, inklusive MR-Buk/MRCP (buken), MR-Prostata (prostata), MR-Helkropp (hela kroppen) och MR-Axel (axeln). Undersökningarna utförs av Evidia.

På vår webbplats besvarar vi vanliga frågor om MRI-undersökningar, såsom deras fördelar, tidsram och alternativ för personer med klaustrofobi eller ångest. Vi erbjuder avancerade hälsoundersökningar med specialistrapporter som kan beställas och genomföras av både privatpersoner och företag. Kontakta oss via vår webbplats för att få hjälp att välja rätt undersökning.

Behöver du en MRI-undersökning? Kontakta Magnetlabbet på vår kontakt sida för att boka en tid idag. Ta hand om din hälsa och få insikt i din kropp.

Upptäck mer

Ta reda på hur din
insida mår

500 kr rabatt

— Gå med i vårt nyhetsbrev och få 500 kr rabatt på vår populäraste undersökning MR-helkropp —

Malcare WordPress Security