Sök
Stäng denna sökruta.

Vad är demenssjukdom? En omfattande guide

Demenssjukdom är en allvarlig sjukdom som påverkar hjärnans funktion. Guiden ger en omfattande förståelse för demenssjukdom, inklusive orsaker, symtom, diagnosmetoder och behandlingsalternativ. Målet är att öka medvetenheten och kunskapen för att minska stigmat och främja en mer inkluderande miljö.
Dela detta inlägg

Innehållsförteckning

Demenssjukdom

Demenssjukdom är en allvarlig och progressiv sjukdom som påverkar hjärnans funktion. Det resulterar i minskad kognitiv förmåga, minne, språk, och förmågan att utföra vardagliga aktiviteter. Denna guide syftar till att ge en omfattande förståelse för demenssjukdom, inklusive dess orsaker, symtom, diagnosmetoder och behandlingsalternativ. Vi kommer också att utforska hur man kan stödja personer som lever med demenssjukdom och deras anhöriga. Genom att öka medvetenheten och kunskapen om demenssjukdom hoppas vi kunna minska stigmat kring sjukdomen och främja en mer empatisk och inkluderande miljö för dem som drabbas. Oavsett om du är en vårdgivare, anhörig eller bara intresserad av att lära dig mer, kommer denna guide att vara en värdefull resurs för att förstå och hantera demenssjukdom.

Demens och dess olika former

Demens är inte en sjukdom i sig utan snarare en diagnos för en rad symptom som kan bero på olika sjukdomar och skador. Det finns tre huvudgrupper av demenssjukdomar. Demens är ett samlingsnamn och en diagnos för en rad symptom som orsakas av hjärnskador. Det är alltså inte en normal eller naturlig del av åldrandet. Symptomen kan variera beroende på vilka delar av hjärnan som drabbas, men vanligtvis försämras minnet och förmågan att planera och genomföra vardagliga sysslor. Andra kognitiva förmågor såsom språk, tidsuppfattning och orienteringsförmåga påverkas också negativt vid demens. Oro, nedstämdhet och beteendeförändringar kan också vara en del av sjukdomsbilden.

Lewykroppsdemens

Lewykroppsdemens (Lewy Body demens) utgör 10–15 procent av samtliga demensfall. Symptomen orsakas av skadliga proteinansamlingar, Lewykroppar, som kan finnas i olika delar av hjärnan och nervsystemet. Personer med Lewykroppsdemens kan uppleva svårigheter med rumslig uppfattning och tankeförmåga. Minnesstörningar förekommer, särskilt senare i sjukdomsförloppet, även om de inte är lika framträdande som vid Alzheimers sjukdom. Ungefär 80 procent av patienterna med demens löper risk att drabbas av beteendemässiga och psykiska symtom, BPSD. Det kan vara en stor utmaning att möta personer med förändrat beteende och psykologiska symptom vid demens. Aggressivt beteende kan plötsligt uppstå utan uppenbar orsak eller som ett resultat av en frustrerande situation. Oavsett orsak är det viktigt att försöka förstå varför en person blir arg eller upprörd.

Symtom och förlopp

Vid demenssjukdomar påverkas flera kognitiva funktioner, såsom minne, tankeförmåga, omdöme, orienteringsförmåga och språk. Tidiga tecken på en demenssjukdom kan vara: minnesproblem, svårigheter med språk, tidsuppfattning och orientering. Demens drabbar främst äldre personer, och i takt med att den äldre befolkningen ökar i antal så ökar även antalet demenssjuka. Vårdens skicklighet i att upptäcka demens kan också bidra till ökningen av antalet diagnosticerade fall. Demenssjukdomar utvecklas olika beroende på sjukdom. Medan sjukdomar som Alzheimer har ett smygande förlopp, kan symptomen vid vaskulär demens komma plötsligt och upplevas mer påtagligt. Tillståndet kan vara stabilt under en längre tid för att sedan försämras. Både förlopp och symptom kan variera beroende på vilka områden i hjärnan som skadas. Symtomen vid medelsvår demens blir fler och starkare. Minnesproblemen tilltar och språket påverkas så att det blir svårt att kommunicera. Bristande tidsuppfattning och koncentrationsförmåga gör vardagen mer komplicerad. Många kan börja vandra på nätterna och ha svårt att sköta personlig hygien och andra vardagssysslor. Sjukdomsinsikten kan minska och den drabbade kan bli inbunden och passiv. Psykiatriska tillstånd såsom förvirring, hallucinationer och vanföreställningar blir vanligare i denna fas, och regelbundna insatser från samhällets vård och omsorg kan bli nödvändiga. Många behöver flytta till särskilda boendeformer. Personer med Parkinsons sjukdom har 4–6 gånger högre risk att drabbas av demens än normalbefolkningen. Risken påverkas av sjukdomens varaktighet, ålder och svårighetsgrad.

Behandling och vård

Demens är en sjukdom som kan ge upphov till beteendemässiga och psykiska symtom hos cirka 80 procent av patienterna under sjukdomsförloppet.

Vanliga symtom inkluderar depression, aggressivt beteende och afasi. Det är viktigt att behandla depression oavsett när den uppstår, och effektiv behandling kan ges i form av antidepressiva läkemedel. Vid förändrat beteende och psykologiska symptom vid demens är det en utmaning att möta personen på ett förstående sätt.

Aggressivt beteende kan uppstå utan uppenbar orsak eller som en reaktion på en frustrerande situation. Det är viktigt att försöka förstå orsakerna till personens ilska eller upprördhet.

Afasi är vanligt förekommande i medelsvår demensfas och innebär en försämrad förmåga att använda språket, vilket kan yttra sig som ordglömska, oförmåga att benämna ting och tvångsmässig upprepning av vad andra säger.

Demens

Demens är ett samlingsnamn för flera olika sjukdomar som orsakas av hjärnskador. Alzheimer är den vanligaste demenssjukdomen och innebär gradvis förtvining och död av hjärnceller.

Vaskulär demens orsakas av störningar i blodflödet till hjärnan, exempelvis på grund av blodproppar eller blödningar. Direkta dödsorsaker vid demenssjukdomar inkluderar ofta lunginflammation, hjärtsvikt eller andra sekundära sjukdomar.

Demenssjukdom är ovanlig bland yngre personer men ökar kraftigt med stigande ålder. Cirka 1 procent av 65-åringarna och ca 20 procent av 85-åringarna lider av demens. Det beräknas att 150 000 personer i Sverige lider av demens, och varje år tillkommer 25 000 nya fall.

Framtidsfullmakt

För att en framtidsfullmakt ska vara giltig krävs bevittnande av två personer som inte står som fullmaktshavare och som förstår vittnesbekräftelsens betydelse. Dessutom måste vittnena vara minst 15 år och får inte vara nära släktingar till den som utfärdar fullmakten. Fullmakten kan användas för att ge fullmaktshavaren rätt till information om och deltagande i vården, men kan inte användas för att fatta beslut om någon annans vård och behandling.

Läkemedel

Det finns läkemedel som kan lindra symptomen vid demens, men ingen botande behandling. Sjukdomen leder förr eller senare till döden. När man ska hjälpa eller bemöta en person med demenssjukdom kan det vara svårt, särskilt för personer med svår demens som ofta har svårt att uttrycka sig och minns inte vad som hänt. Demensförbundet kan kontaktas för mer information om demenssjukdomar och stöd. Cirka 150 000 människor i Sverige lever med en demenssjukdom, och det förväntas att antalet drabbade kommer att öka i framtiden.

Livet med demenssjukdom

Demens är ett samlingsnamn för flera olika sjukdomar. Den vanligaste demenssjukdomen är Alzheimers sjukdom, därefter kommer vaskulär demens (blodkärlsdemens). Det finns flera andra demenssjukdomar, som till exempel Lewykroppsdemens och frontallobsdemens.

Cirka 80 procent av patienterna med demens löper risk att drabbas av beteendemässiga och psykiska symtom, BPSD. Det är ofta en stor utmaning att möta personer med förändrat beteende och med psykologiska symptom vid demens.

Aggressivt beteende kan plötsligt dyka upp utan någon uppenbar orsak eller kan vara ett resultat från en frustrerande situation. Oavsett orsak bör vi försöka förstå varför en person blir arg eller upprörd.

Personer med Parkinsons sjukdom har 4–6 gånger högre risk att drabbas av demens än normalbefolkningen. Risken påverkas av hur länge man haft sjukdomen, hög ålder och sjukdomens svårighetsgrad.

Cirka 150 000 människor i Sverige lever med en demenssjukdom. Cirka 10 000 är under 65 år. Varje år räknar man med att cirka 25 000 personer insjuknar. I takt med att antalet äldre blir fler så räknar Socialstyrelsen med att 180 000-190 000 personer kommer att ha en demenssjukdom år 2030 och ungefär 250 000 personer år 2050.

Demenssjukdom och dess påverkan

I denna omfattande guide har vi utforskat demenssjukdom och dess påverkan på individer och deras närstående. Vi har diskuterat vikten av tidig upptäckt och behandling av demenssjukdomar. För att ytterligare stödja detta, kan en MR-röntgen av hjärnan vara en värdefull resurs. Genom att använda den senaste magnetkameratekniken kan denna tjänst upptäcka sjukdomar som demens i ett tidigt skede, vilket möjliggör snabbare behandling och bättre resultat. Besök magnetlabbet.se För att lära dig mer om hur en MR-röntgen av hjärnan kan vara till nytta för tidig upptäckt och behandling av demenssjukdomar.

Håll dig uppdaterad med våra senaste inlägg genom att gå med i vårt nyhetsbrev

Upptäck mer

Ta reda på hur din
insida mår

500 kr rabatt

— Gå med i vårt nyhetsbrev och få 500 kr rabatt på vår populäraste undersökning MR-helkropp —

Malcare WordPress Security